23 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Σήμερα του Αη Γιώργη είναι η παγκόσμια μέρα βιβλίου, μέρα που στην Ισπανία θυμάμαι την γιορτάζανε με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και ένα βιβλίο! 


Βρήκα στη σελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο αυτό το υπέροχο πόστερ για τους μικρούς μας αναγνώστες και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας .Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και με στόχο να εμφυσήσει την αγάπη για το βιβλίο και την ανάγνωση, το ΕΚΕΒΙ αναγγέλλει την πρωτότυπη αυτή δράση, η οποία θα παρουσιαστεί και θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Δώδεκα από τους διακεκριμένους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στη φετινή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης -όπως οι Άλκη Ζέη, Θανάσης Βαλτινός, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Χάρης Βλαβιανός, Σώτη Τριανταφύλλου, Μάνος Κοντολέων, Βαγγέλης Ηλιόπουλος και άλλοι, κλήθηκαν να προσφέρουν ο καθένας μια επιστολή - μήνυμα για τη χαρά της ανάγνωσης και την αγάπη για τα βιβλία, ως συμβολικό δώρο για τα παιδιά.
Οι επιστολές θα προσφέρονται σε όλα τα παιδιά που θα επισκεφθούν το περίπτερο της «Φιλαναγνωσίας», από 24 έως 27 Μαΐου, εκτυπωμένες σε ειδικό φυλλάδιο. Κατόπιν θα είναι διαθέσιμες στους ιστότοπους της «Φιλαναγνωσίας» και του «Μικρού Αναγνώστη» και, μέσα από το δίκτυο του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών», θα σταλούν σε πολλά δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
Η πρώτη επιστολή
Η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου ανταποκρίθηκε πρώτη στο κάλεσμα, γράφοντας: «Αγαπητά παιδιά. Σας γράφω αυτό το γράμμα, για να σας πω δυο τρία πραγματάκια που έμαθα και που με έκαναν εκστατικά ευτυχισμένη. Σήμερα είμαι πολύ μεγάλη σε ηλικία. Να φανταστείτε ότι ήμουν δέκα ετών τον περασμένο αιώνα! Λοιπόν ακούστε: Μερικοί άνθρωποι γίνονται ευτυχισμένοι, κάνοντας εκδρομές και παίζοντας παιχνίδια, ενώ άλλοι χαίρονται με αγκαλίτσες και φιλάκια, με χορούς και με τραγούδια. Υπάρχουν αρκετοί που τους αρέσουν τα ωραία αντικείμενα. Όλα αυτά είναι σούπερ. Ωστόσο, αν πάρω παράδειγμα τον εαυτό μου, τίποτα δεν μου αρέσει περισσότερο από το να διαβάζω βιβλία. Όχι επειδή είμαι σπασίκλας και φύτουλας και όλα αυτά, αν και μπορείς να το πεις και αυτό. Τα βιβλία είναι σαν ταξίδια και σαν παιχνίδια. Διαβάζοντας, πετάμε με μεγάλες φτερούγες σε τόπους μακρινούς, εξερευνάμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, νιώθουμε αγαπούλες, συγκινήσεις. Μέσα στις σελίδες βρίσκουμε εμπειρίες που μοιάζουν με τις δικές μας ή - ακόμα καλύτερα- δεν μοιάζουν με τις δικές μας, είναι πιο καταπληκτικές! Θυμάμαι πως, όταν διάβασα την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου, ένιωσα ανακούφιση. Αν ναυαγούσα σε έρημο νησί, όχι μόνο θα επιζούσα, αλλά θα περνούσα τέλεια. Τα βιβλία καθησύχασαν τους φόβους μου. Κατάλαβα ότι η ζωή είναι μια περιπέτεια κι ότι ποτέ δεν θα βαδίσω μόνη. Τα βιβλία θα με συνοδεύουν σαν ζωντανά πλάσματα, θα με παρηγορούν και θα χαϊδεύουν την ψυχή μου. Τώρα που σας γράφω, θυμάμαι ότι συχνά η ψυχή μου ήταν ταραγμένη. Είχα ένα σωρό προβλήματα στο σχολείο και στο σπίτι. Ένιωθα αγωνία και, μια νύχτα, νομίζω πως είδα φάντασμα. Όμως, θυμάμαι επίσης πως, όταν ήμουν παιδί σαν εσάς, η καλύτερη ώρα της μέρας ήταν όταν διάβαζα τα βιβλία που τότε ονομάζαμε «εξωσχολικά». Τα εξωσχολικά ήταν πιο αστεία και πιο συγκινητικά από τα σχολικά, πράγμα φυσικό, εφόσον το βιβλίο της γραμματικής δεν είναι αστείο και συγκινητικό. Ωστόσο, αν είμαστε τυχεροί κι έχουμε συμπαθητικούς και γλυκούληδες δασκάλους, η γραμματική, η αριθμητική, η ιστορία, η φυσική είναι κι αυτές σχεδόν αριστούργημα.
Επιστρέφω όμως στα μυθιστορήματα, στα διηγήματα, στους μύθους. Η χαρά της ανάγνωσης ήταν, κάπου κάπου, στενοχώρια. Τι παράξενο ε; Μερικές φορές, οι ιστορίες ήταν λυπητερές. Στα παραμύθια, οι ήρωες περνούσαν τα πάνδεινα. Ένα κοριτσάκι που πουλούσε σπίρτα, πάγωσε μέσα στο χιόνι. Ένα αγοράκι χάθηκε στο άγριο δάσος... Παρότι έκλαιγα γοερά, ήμουν ευχαριστημένη, ένιωθα «κάτι». Θέλω να πω, δεν μπορούμε να χαμογελάμε διαρκώς. Οι άνθρωποι γίνονται σοφότεροι νιώθοντας, κάπου κάπου, λύπη, οίκτο, αγανάκτηση. Κυρίως όμως, γίνονται εκστατικά ευτυχισμένοι. Δοκιμάστε να ζήσετε τη ζωή του αναγνώστη και θα με θυμηθείτε».
Καλά διαβάσματα με τα μικρούλια σας!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It