Εσείς τί γλάρος είστε; What kind of seagull are you?Σε αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου κάθε γεγονός , είδηση ή ιστορία ταξιδεύει με ταχύτητα του φωτός, βομβαρδιζόμαστε με νέες ιδέες και καινοτομίες κάθε λεπτό.

Μερικές φορές όμως, πέφτει στα χέρια μας ένα βιβλίο, ένα άρθρο, ένα συμβάν, που μας κάνει να σταματήσουμε για λίγο και να σκεφτούμε. Μας κάνει να αναρωτηθούμε  για το νόημα της ζωής και το τι θέλουμε να επιτύχουμε.


Ένα τέτοιο κείμενο είναι και «O Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον». Σε αυτό το παραμύθι του Richard Bach, ο Ιωνάθαν Λίβινγκστον παραμένει πιστός σε αυτό που βαθιά πιστεύει μέσα του με θάρρος, επιμονή και αποφασιστικότητα. Ξέρει τι θέλει από τη ζωή και εργάζεται σκληρά για αυτό. Ακόμα κι όταν έχει μείνει ολομόναχος, ακόμα και όταν τον χλευάζουν γνωστοί και φίλοι, δεν συμβιβάζεται με τους κανόνες της κοινωνίας.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πεποιθήσεις του είναι πιο σημαντικές από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο και έχει το θάρρος να ζήσει σύμφωνα με αυτές. Διψάει για μάθηση, έχει πάθος για να διαπρέψει. Θέλει να μαθαίνει νέα πράγματα κάθε μέρα, χωρίς να ανησυχεί για τις συνέπειες, ακόμα και αν του κόστισουν τη ζωή του. Ο Ιωνάθαν Λίβινγκστον δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την ήττα.

Και ακόμα όταν μάθει όλες τις τεχνικές πτήσης και έχει εκπληρωθεί το όνειρο του, εκείνος συνειδητοποιέι ότι θέλει να τις μοιραστεί με το υπόλοιπο κοπάδι. Και επιστρέφει σε αυτούς που τον εξόρισαν, για να τους ενδυναμώσει και να τους διδάξει με ταπεινότητα όλα όσα ξέρει χωρίς να αποζητά κάποια ειδική μεταχείριση.Γιατί στη ζωή δεν έχει μόνο σημασία η κοινωνική αναγνώριση, σημασία έχει το τί τρόπο ζωής θα επιλέξεις, ποια πράγματα έχουν σημασία για σένα και το τί θέλεις να πετύχεις. Γιατί όπως λέει και μια γνωστή ξένη ρήση, «Τι θα κερδίσει  ο άνθρωπος αν πουλήσει την ψυχή του;"

Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το αισιόδοξο κείμενο στους νέους της χώρας μας, που τώρα ξεκινούν την ζωή τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Θα θελα να τους πω να ακολουθήσουν το ένστικτο τους, να αφουγκραστούν την εσωτερική τους πυξίδα και να την ακολουθήσουν ευλαβικά, ακόμα και αν το τωρινό κατεστημένο προστάζει το αντίθετο. Να προσπαθήσουν να αποβάλλουν τους φόβους, το θυμό και τις δεσμεύσεις, να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, να μείνουν προσηλωμένοι στο στόχο τους και να τολμήσουν, γιατί η ζωή τους δώθηκε μόνο μια φορά.Στο ταξίδι θα ανακαλύψετε νέους ανθρώπους, νέους φίλους με τις ίδιες αξίες και ιδανικά και μαζί τους θα μπορέσετε να ονειρευτείτε και να πετάξετε μακρυά ελεύθεροι.

Πετάξτε ψηλά! Φτάστε στο δικό σας παράδεισο!

Μάθηση είναι η ανακάλυψη εκείνου που ξέρεις ήδη.
Εκτέλεση είναι η απόδειξη ότι το ξέρεις.
Διδασκαλία είναι η υπενθύμιση στους άλλους πως ξέρουν όσα κι εσύ.
Είμαστε όλοι μαθητές, εκτελεστές, δάσκαλοι.Όσοι θέλουν να διαβάσουν το παραμύθι του γλάρου Ιωνάθαν Λίβινγκστον μπορούν να το βρουν εδώ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It