Φυτεύω τις πρώτες μου τομάτες - How to grow my first tomatoe


Ποιο είναι το πιο αγαπημένο λαχανικό του ελληνικού καλοκαιριού; H ντομάτα φυσικά! Όλα τα παιδάκια την λατρεύουν, οπότε αποτελεί ένα must για το μπαλκόνι σας!

Φυτέψτε περίπου στα τέλη Μαρτίου, μετά το τελευταίο παγετό.Οι ντομάτες μας θα είναι έτοιμες σε περίπου 10 εβδομάδες. Αφήστε τες σε ηλιόλουστο σημείο και ποτίζετε τες καλά. Φυσικά όσοι δεν ξεκινάτε τις ντοματιές σας από σπόρους μπορείτε να περιμένετε μέχρι τα τέλη Απρίλη – αρχές Μάη ώστε να αγοράσετε έτοιμα φυτά ντομάτας από το εμπόριο. Τρία φυτά είναι αρκετά! Μη ξεχάσετε να δέσετε τα φυτά σας όταν μεγαλώσουν!

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες από το sheblogs.eu

Που και πως σπέρνουμε ντομάτες;

Σπέρνουμε το σπόρο της ντομάτας σε μικρά κυπελάκια. Αυτά μπορεί να είναι κανονικά μικρά γλαστράκια που κρατήσατε από φυτά που αγοράσατε παλαιότερα, κυπελάκια από χάρτινες συσκευασίες γάλακτος, πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης.. Μη φυτέψετε τους σπόρους βαθιά, 1 εκατοστό αρκεί και είναι προτιμότερο να αγοράσετε χώμα από κάποιο φυτώριο για να ξεκινήσετε τους σπόρους σας. Φυτέψτε σε κάθε γλαστράκι 4 -5 σπόρους για να είστε σίγουροι ότι θα φυτρώσει τουλάχιστον ένας από αυτούς.

Πότε και που μεταφυτεύω τις ντοματιές που μεγάλωσαν;

Όταν οι ντοματιές σας μεγαλώσουν και έρθει ο Μάης είναι ώρα να τις μεταφυτέψε πια σε μια μεγάλη βαθιά γλάστρα (όχι σε ζαρτινιέρα). Φυτεύουμε τη ντοματιά μας βαθιά στη γλάστρα σκεπάζοντας τα πρώτα φύλλα έτσι ώστε να αναπτυχθούν περισσότερες πλευρικές ρίζες. Η γλάστρα σας θα πρέπει να χωράει τουλάχιστον 20 λίτρα χώμα, φυσικά όσο μεγαλύτερη γλάστρα χρησιμοποιήσετε τόσο πιο ευτυχισμένη θα είναι η ντοματιά σας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και αν επιλέξετε να αγοράσετε έτοιμα φυτά.

Και τώρα τι κάνω;

Τώρα περιμένετε να μεγαλώσει η ντοματιά σας και φροντίσεε να ποτίζετε συχνά το φυτό χωρίς όμως να το σαπίσετε από το πολύ πότισμα. Όταν φτάσει στα 20-30 εκατοστά σε ύψος θα πρέπει να τη στηρίξετε με ένα πασαλάκι. Όταν αρχίζει να ανθίζει θα ελαττώσετε το συχνό πότισμα έτσι ώστε να δέσουν κάρπούς και όταν δείτε τα μικροσκοπικά πανέμορφα ντοματάκια να γεννιούνται θα ξανα αυξήσετε το πότισμα.

Για τις διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας δείτε στη σελίδα του ftiaxno.gr 


Ένας άλλος εναλλακτικός τρόπος να φυτέψετε τις ντομάτες σας είναι σε αυτές τις πλαστικές σακούλες που κρεμιούνται στο μπαλκόνι και οι ντομάτες φυτρώνουν ανάποδα! 
Είναι ιδανικές για τοματίνια! Δείτε μια ματιά παρακάτω το τι κυκλοφορεί!

 

Και για να μη ξεχνάμε τους μικρούς μας φίλους, που θα συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, σας προτείνω την ιστοσελίδα του The tomatoe zone που έχει πολλές δραστηριότητες για τη ντομάτα!

Καλές κηπουρικές!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It