10 έργα τέχνης για να μοιραστείτε με τα εγγόνια σας - 10 famous paintings to share with your grandchildren


Σε όλη την ιστορία, υπήρξαν έργα τέχνης που έχουν κερδίσει μεγαλη  αναγνώριση. Παρουσιάζοντας αυτά τα έργα στα εγγόνια σας θα τους δώσετε στοιχεία ιστορικής κουλτούρας που θα είναι δικά τους για μια ζωή.

Σας παραθέτω 10 έργα τέχνης κλασικά ανά τους αιώνες, που θα προκαλέσουν συζήτηση και γιατί όχι έμπνευση!

Κάθε έργο στην λίστα περιλαμβάνει τον τίτλο, τον καλλιτέχνη και την περίοδο που δημιουργήθηκε.

Τα έργα που επέλεξα δεν είναι απαραίτητα τα μεγαλύτερα όλων των εποχών, γιατί σίγουρα η τέχνη είναι υποκειμενική. Παρόλαυτα είναι μια αξιόλογη λίστα και μια καλή αρχή!

1. La nascita di Venere (Η γέννηση της Αφροδίτης) Galleria degli Uffizi, Florence:
Πρόκειται για ένα αριστούργημα του Ιταλού ζωγράφου Sandro Botticelli. Δημιουργήθηκε μεταξύ του 1485 - 1486. Απεικονίζει τη γέννηση της θεάς του έρωτα, της Αφροδίτης. Κάποιοι πιστεύουν πως τον συγκεκριμένο πίνακα τον παρήγγειλε κάποιο μέλος της οικογένειας των Μεδίκων. Πιθανόν η κοπέλα που συμβολίζει την Αφροδίτη να είναι η Σιμονέττα, μια κοπέλα που ο ζωγράφος αγαπούσε κρυφά.

2. L'Ultima Cena (Ο μυστικός δείπνος) Church of Santa Maria delle Grazie, Milan
Μία παρόμοια εικόνα την έχουμε σχεδόν όλοι στο σπίτι μας. Πρόκειται για ένα αριστούργημα του Leonardo Da Vinci. Δημιουργήθηκε το διάστημα 1495 - 1498. Απεικονίζει τον Ιησού Χριστό με τους μαθητές Του.


3. Mona Lisa (Μόνα Λίζα)Musée du Louvre in Paris
Η Μόνα Λίζα μαζί με το Μυστικό Δείπνο, αποτελούν ίσως τα πιο σημαντικά έργα του Leonardo Da Vinci. Το δημιούργησε μεταξύ των χρόνων 1503 - 1507 στη Φλωρεντία. Το αινιγματικό χαμόγελο και το άμεσο βλέμμα, το έχουν κάνει ένα από τα πιο διαχρονικά και αγαπημένα έργα ζωγραφικής.
4. Τhe Creation of Adam (Η δημιουργία του Αδάμ) Vatican in Rome  
Ένα από τα πιο γνωστά έργα του
Michelangelo. Δημιουργήθηκε το 1511 και βασίζεται στις βιβλικές περιγραφές για τη δημιουργία του ανθρώπινου είδους.5. Las dos Fridas (Οι δύο Φρίντες) Museo de Arte Moderno, Mexico City
Ένα από τα πιο γνωστά έργα της Φρίντας Κάλο
. Δημιουργήθηκε το 1939 απεικονίζει τον εαυτό της σε μία προσπάθεια της να προσδιορίσει την ταυτότητα της. 

6. (Carnaval d' Arlequin (Το καρναβάλι του Αρλεκίνου) Albright-Knox Art Gallery, USA
Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Χουάν Μιρό. Δημιουργήθηκε το 1924-25. Η ζωγραφική του Μιρό είχε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με την αφηρημένη τέχνη. Τα θέματα που κυριαρχούν στο έργο του είναι σουρεαλιστικές μορφές που παρουσιάζονται συμβολικά, η γυναίκα, τα πουλιά, τοπία της πατρίδας του, ο ήλιος, το φεγγάρι, αστερισμοί, αρλεκίνοι, κτλ.

7. Last Judgement (Δευτέρα Παρουσία) 
Άλλο ένα συγκλονιστικό έργο τέχνης του Michaelangelo. Απεικονίζει τη Δευτέρα Παρουσία και δημιουργήθηκε το διάστημα 1537 - 1541 για την Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό.
                8. Guernica , Museo de Reina Sofia, Madrid
Είναι ίσως το διασημότερο έργο του κορυφαίου ζωγράφου Pablo Picasso. Δημιουργήθηκε το 1937. Απεικονίζει την απανθρωπιά και την αγριότητα του πολέμου. Αφορμή στάθηκε ο ισπανικος εμφύλιος πόλεμος, στα πλαίσια του οποίου οι Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών, βομβάρδισαν την πόλη Γκερνίκα. Ο συγκεκριμένος πίνακας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και στην αρχή δεν άρεσε σε κανέναν. Πλέον όμως αποτελεί κειμήλιο για τον χώρο της τέχνης.


9. The burial of the Count of Orgaz (Η ταφή του Κόμη Οργάθ) 1586–1588 Santo Tomé, Toledo)
Ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του Ελ γκρέκο, 
Ο πίνακας χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Στο κάτω μέρος είναι η στιγμή που οι δύο Αγιοι ανασηκώνουν το σώμα του κόμη. Είναι παρόντες στην ταφή όλες οι σημαντικές προσωπικότητες της πόλης την εποχή του Ελ Γκρέκο. Στο πάνω μέρος είναι ο παράδεισος


10. The Persistence of Memory (Η εμμονή της μνήμης), Salvador Dali, 1931
Ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος πίνακας του μεγάλου Καταλανού Ισπανού ζωγράφου Salvador Dali(1904-1989). 
Η ιδέα για αυτόν τον πίνακα σύμφωνα με τον Νταλί του ήρθε ένα ζεστό καλοκαίρι, όταν είδε ένα τυρί να λιώνει λόγω ζέστης! Εκείνο το βράδυ ξεκίνησε το έργο του! 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It