Πως να μεταδόσετε την αγάπη σας για την κηπουρική στα παιδιά - Show your kids the fun of gardeningΘυμάμαι που όταν ήμουν μικρή,  η γειτόνισσα μας στο χωριό η κυρά Μαρία είχε έναν υπέροχο κήπο! Πήγαινα συχνά τα απογεύματα και της έκανα παρέα όταν πότιζε,  σκάλιζε και φύτευε τον κήπο και παρακολουθούσα με ευλάβεια την κάθε της κίνηση.
Μου φαινότανε τόσο μαγικό που από εναν απλό σπόρο μπορεί να βγεί ένα πανέμορφο λουλούδι ή ένα λαχανικό, άσε που πίστευα ότι τα λουλούδια μπορούν και μιλάνε επηρεασμένη από τα βιβλία με τις νεράιδες των λουλουδιών που διάβαζα τότε.
Μάζευα μάλιστα και κάθε λογής λουλούδια που είχε ο κήπος και τα πατίκωνα μέσα σε βιβλία για να τα αποξηράνω.


Αν δείξετε την αγάπη σας για την κηπουρική και φροντίσετε τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού σας είμαι σίγουρη πως τα παιδιά θα ανταποκριθούν, μιας και αυτό θα τους δημιουργήσει θετικές μνήμες και ποιος ξέρει , ίσως όταν μεγαλώσουν να θέλουν να σας μιμηθούν!
Κάποιες συμβουλές για να ενισχύσετε αυτήν την αγάπη είναι:
  Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού, προσαρμόστε τις ασχολίες στο κήπο. Σε κάποια αρέσει να μαζεύουν σκουλήκια και πεταλούδες, σε άλλα να ποτίζουν ή να φυτεύουν λουλούδια ή λαχανικά. Όπως και να έχει, μοιραστήτε με το παιδί αυτό που του αρέσει περισσότερο.
  Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ενδείκνυται  διαφορετικές δραστηριότητες. Για τα πιο μικρά το πότισμα, για τα μεγαλύτερα η φύτευση.
  Δώστε στα παιδιά πολύχρωμα και κατάλληλα εργαλεία , ανάλογα της ηλικίας τους.
  Χαρίστε τα λουλούδια και τα λαχανικά σε φίλους και συγγενείς, επίσης μιλήστε τους για την λαική αγορά και το μανάβικο και εξηγήστε τους όλη την αλυσίδα κατανάλωσης.
  Διδάξτε στα παιδιά σας τους ρόλους που παίζουν τα έντομα σε ένα κήπο, μιλήστε τους για την γονιμοποίηση, για τον ρόλο τους στην διατροφική αλυσίδα των ζώων.
  Μην κάνετε την κηπουρική να φαίνεται αγγαρεία.Μην πιέζετε τα παιδιά να κάνουν κάτι που δεν τους αρέσει !

Καλή επιτυχία!0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It