Ελληνίδα μάνα είναι μόνο μία! Greek mother is unique!

Σας παραθέτω 2 άρθρα απο τα ΝΕΑ και από το blog του Κου Χαρδαβέλλα που περιγράφουν με ακριβή τρόπο την ελληνίδα μάνα του σήμερα:

«Η μητρότητα είναι ένα βαθύ συναίσθηµα, το οποίο δεν περιγράφεται εύκολα αν δεν το έχεις βιώσει. Είναι κάτι ανεπανάληπτο, όπως και η συνέχειά της. Να βλέπεις δηλαδή το παιδί σου να µεγαλώνει και να εξελίσσεται,να φτιάχνει τη δική του οικογένεια».

Η ελληνίδα µάνα πάντως, σύµφωνα µε τιςέρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια,είναι υπερπροστατευτική, ενίοτε και αυστηρή, αλλά διαχρονικά σηκώνειόλα τα βάρη της ελληνικής οικογένειας και αποτελείτο συνδετικό κρίκο των µελών της.

Οι σύγχρονεςµητέρες,  έχουν επωµιστεί πολλαπλούς ρόλους:από τις οικιακές εργασίες στο σπίτι και τη φροντίδα των εξαρτηµένων µελών της οικογένειας – τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν γυναικεία υπόθεση – µέχρι το να ανταποκριθούν στις επαγγελµατικές τους υποχρεώσεις. Οπως εξηγεί η ερευνήτρια του ΕΚΚΕ και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών Λάουρα Μαράτου - Αλιπράντη, η εξισορρόπηση επαγγελµατικής και οικογενειακής ζωής εξακολουθεί να αποτελεί πρόβληµα. «Η ελληνίδα µάνα ανταποκρίνεται, όπως και στο παρελθόν, σε όλες τις ανάγκες. Ανταποκρίνεται µε αυτοθυσία στα µητρικά της καθήκοντα στο πλαίσιο των αναγκών και των συνθηκών της νέας πραγµατικότητας και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της ελληνικής οικογένειας», λέει και προσθέτει πως η παιδοκεντρικότητα και η υπερπροστασία εξακολουθούν να αποτελούν χαρακτηριστικά και της σύγχρονης ελληνίδας µητέρας."

Ο κύριος Χαρδαβελλας λέει οτι έχει καταλήξει σε μία σειρά από συμπεράσματα σχετικά με την "μάνα":
"Ή για να ακριβολογώ, την "ελληνίδα μάνα"! Γιατί, σας βεβαιώνω, οι μαμάδες της Ελλάδας, αποτελούν μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή περίπτωση, και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται!
Συμπέρασμα 1
Για την ελληνίδα μάνα, το "παιδί" της, είναι πάντα "παιδί", ανεξάρτητα από την ηλικία του! Είτε είναι νεογέννητο, είτε έφηβο, είτε μεσήλικας, ή παππούς και γιαγιά, για εκείνη είναι πάντα "το παιδί" ! Και ως "παιδί" χρειάζεται τη φροντίδα της, γιατί "ποιός ξέρει καλύτερα από τη μανούλα;"
Συμπέρασμα 2
Για την ελληνίδα μάνα, το "παιδί", δεν τρέφεται ποτέ σωστά!
Αλλες φορές τρώει λίγο, άλλες καταναλώνει ανθυγειινές αηδίες, αλλά πάντα είναι "κομμένο" και "χλωμό". Και φυσικά, εκείνη ξέρει γιατί συμβαίνει αυτό: γιατί δεν τρώει φαγάκι από τα χέρια της μανούλας! Γι αυτό και θα τη δεις με πυρέξ, ταψιά και τάπερ να τρέχει σε σχολεία, πανεπιστήμια, στρατόπεδα και σπίτια, φορτωμένη με καλούδια για "να φάει το παιδί".
Συμπέρασμα 3
Για την ελληνίδα μάνα, το "παιδί" είναι πάντα φιλάσθενο!
Γι αυτό και φροντίζει να του υπενθυμίζει, σε κάθε ευκαρία "να ντυθεί καλά, γιατί θα κρυώσει"! Εννοείται ότι η συμβουλή αυτή ΔΕΝ επηρεάζεται καθόλου από τις καιρικές συνθήκες! Η μητέρα ξέρει καλύτερα από το θερμόμετρο και την ΕΜΥ, πότε "έχει ψύχρα"!
Συμπέρασμα 4
Η ελληνίδα μάνα, έχει κληρονομικό χάρισμα!
Γι αυτό και προβλέπει πάντα, πότε το "παιδί" θα αρρωστήσει, θα κουραστεί, θα στενοχωρηθεί, θα πληγωθεί. Προφητεύει με μαθηματική ακρίβεια "τι είναι για το καλό και τι για το κακό" του "παιδιού"! Φτάνει δε, στην κορυφωση των προφητειών της όταν "διαβλέπει" ποιός/α είναι καταλληλος/η σύντροφος (συνήθως κανένας/καμμία!). Λατρεμένη της φράση "μόνο την ώρα που θα πεθάνω δεν ξέρω. Σε όλα τ' άλλα πέφτω πάντα μέσα!"
Συμπέρασμα 5
Η ελληνίδα μάνα, θα μπορούσε κάλιστα να πάρει έδρα στην Ιατρική Σχολή!
Κάνει μόνη της διαγνώσεις, δίνει ιατρικές συμβουλές, κατασκευάζει γιατροσόφαι και δυναμωτικά, γιατί απλούστατα ξέρει καλύτερα από το γιατρό, τον οργανισμό του παιδιού της!
Συμπέρασμα 6
Η ελληνίδα μάνα ανησυχεί για το "παιδί"! Συνεχώς και για τα πάντα!
Ανησυχεί γιατί έχει λόγο, αλλά -συνήθως!- και χωρίς λόγο! Ανησυχεί για ο,τιδήποτε ξεφεύγει από τον έλεγχό της! Ακόμη και το γεγονός ότι η γη γυρίζει, χωρίς να την ρωτήσει, της δημιουργεί ένα άγχος: κι αν περιστραφεί απότομα και το παιδί χτυπήσει;
Συμπέρασμα 7
Η ελληνίδα μάνα, κάνει με τεράστια επιτυχία τη "χαζή"!
Καταλαβαίνει τα πάντα, πριν καν τα σκεφτεί το "παιδί"! Ξέρει πότε της λέει ψέματα, ξέρει πότε έχει κάνει μαλ..., ξέρει τι συμβαίνει στο μυαλό και την ψυχή του! Αλλά σιωπά! Ξέρει να κάνει τη "χαζή", με υποκριτικό ταλέντο που θα το ζήλευε και η Μέριλ Στριπ, αφήνοντας το "παιδί" να πιστεύει ότι την ξεγέλασε!
Συμπέρασμα 8
Η ελληνίδα μάνα φημίζεται για τη δημοκρατικότητά της!
Και το αποδεικνύει εμπράκτως επαναλαμβάνοντας πολλές φορές στο παιδί, τη φράση "κάνε ό,τι νομίζεις εσύ"! Το γεγονός ότι αμέσως μετά προσθέτει "έτσι κι αλλιώς είσαι αγύριστο κεφάλι", ίδιος/α ο πατέρα σου στην ξεροκεφαλιά", "μη μου πεις μετά ότι δεν στο είχα πει", "έμένα δεν μ'ακούει ποτέ κανείς εδώ μέσα", απλώς επιβεβαιώνει την δημοκρατικότητά της!

Δίχως άλλο η ελληνίδα μάνα είναι ανεπανάληπτη! Φιλιά σε όλες σας!


 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It