Πρωτοχρονιά – Έθιμα από όλο την Ευρώπη που φέρνουν τύχη New year eve! Customs around Europe that bring luck!


Ας δούμε τί συμβαινει στην Ευρώπη τέτοια μέρα! Συνηθίζονται τα παρακάτω έθιμα γιατί πιστέυεται ότι φέρνουν τύχη και ευημερία για το επόμενο έτος.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Το γουρουνόπουλο είναι το σύμβολο της καλής τύχης για τη νέα χρονιά. Το επιδόρπιο αποτελείται συχνά από παγωτό μέντας σε σχήμα τετράφυλλου τριφυλλιού.


ΒΕΛΓΙΟ
Στο Βέλγιο, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς λέγεται παραμονή του Αγίου Sylvester. Στο Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν ανταλλάσονται φιλιά και ευχές για καλή τύχη.


ΔΑΝΙΑ
Στη Δανία είναι καλό σημάδι να βρείτε την πόρτα σας γεμάτη με σπασμένα πιάτα το Νέο Έτος. Τα παλιά πιάτα τα κρατάνε όλο το χρόνο για να τα ρίξουν στα σπίτια των φίλων τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Πολλά σπασμένα πιάτα σημαίνουν πολλοί φίλοι.


ΙΣΠΑΝΙΑ
Στην Ισπανία, όταν το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, οι ισπανοί τρώνε 12 ρώγες σταφύλιων, μία σε κάθε χτύπημα της καμπάνας για να φέρουν καλή τύχη για τους 12 επόμενους μήνες.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Οι Νορβηγοί κάνουν ρυζόγαλο την Πρωτοχρονιά και κρύβουν ένα ολόκληρο αμύγδαλο μέσα. Όποιος πετύχει το τυχερό αμύγδαλο θα έχει πλούτο για όλη την χρονιά.


ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Στην Ουγγαρία καίνε ομοιώματα γνωστά ως "Jack Straw", τα οποία αντιπροσώπευαν τα κακά και τις δυστυχίες του τελευταίου χρόνου.


ΣΙΚΕΛΙΑ
Μια παλιά παράδοση της Σικελίας, λέει οτι η καλή τύχη θα έρθει σε αυτούς που τρώνε λαζάνια την Πρωτοχρονιά, αλλά οτιδήποτε άλλο ζυμαρικό θα φέρει κακή τύχη.

ΟΥΑΛΙΑ
Στο πρώτο χτύπημα για τα μεσάνυχτα, η πίσω πόρτα ανοίγει και στη συνέχεια κλείνει για να απελευθερώσει το παλιό χρόνο και να κλειδώσει την κακή του τύχη. Στη συνέχεια, κατά τον δωδέκατο χτύπημα του ρολογιού, η μπροστινή πόρτα είναι ανοιχτή και το νέο έτος είναι ευπρόσδεκτo με όλη την τύχη του.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στη Γερμανία οι άνθρωποι ρίχνουν ζεματιστό μέταλλο σε παγωμένο νερό για να δουν τι σχήμα έκανε.  Ένα σχήμα καρδιάς ή δαχτυλίδι σημαίνει γάμο, ένα πλοίο ταξίδι, και ένα γουρούνι αφθονία τροφίμων για το επόμενο έτος.


Οι άνθρωποι επίσης θα πρέπει να αφήσουν ένα κομμάτι του κάθε φαγητού που φάγανε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο πιάτο τους μέχρι που θα έρθει ο νέος χρόνος γιατί αυτό σημαίνει οτι θα έχουν πάντα αφθονία τροφίμων.

ΑΓΓΛΙΑ
Ο πρώτος καλεσμένος κάθε χρονιάς είναι πολύ σημαντικός αφού από αυτόν θα εξαρτηθεί η τύχη της χρονιάς. Πιστέυουν οτι ο πρώτος επισκέπτης πρέπει να είναι άντρας και να φέρει δώρα. Παραδοσιακά δώρα είναι κάρβουνα, μια φραντζόλα για το τραπέζι και ένα ποτό για τον οικοδεσπότη. Οι επισκέπτες οι οποίοι είναι με άδεια χέρια δεν επιτρέπεται να μπουν πρώτοι!
Για καλή τύχη, ο φιλοξενούμενος θα πρέπει να μπει από την μπροστινή πόρτα και να φύγει από την πίσω.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It