Το κοριτσάκι με τα σπίρτα της Ελλάδας του 2011 - The modern Greek Little Match Girl of 2011


Το όνομά της είναι Wang Xiaoxing, που στα κινέζικα σημαίνει Μικρό αστέρι. Πάει στη Δευτέρα τάξη σε ένα δημοτικό σχολείο στην πόλη της Nanjing της Κίνας. Οι γονείς της είναι φτωχοί αγρότες που ζουν στο Jiangning, ένα χωριό πολύ μακριά από την πόλη και εργάζονται ως χονδρέμποροι λαχανικών σε μια αγορά γεωργικών προϊόντων. Το ζευγάρι και οι δυο γιοι τους είναι τόσο απασχολημένοι φροντίζοντας για τα προς το ζην της οικογένειας, που έχουν αφήσει την κόρη τους, τη μικρότερη από τα τρία παιδιά τους, στη φροντίδα της θείας τους.
by Christian BirminghamΗ 3 Φεβρουαρίου του 2010 ήταν η πρώτη μέρα του χρόνου του κουνελιού του κινέζικου ημερολογίου, μέρα επανένωσης των οικογενειών και εορτασμού των παραδόσεων. Το Μικρό αστέρι έπρεπε να μοιραστεί αυτές τις στιγμές με την οικογενειά της.
Ο πρώτος που εντόπισε το κορίτσι ήταν ένας χρήστης του Διαδικτύου, όταν έκανε ένα post με τίτλο "Ένα βράδυ χειμωνιάτικο, ένα μικρό κορίτσι φύλαει ακόμα στο πάγκο." Είπε ήταν 19:30 όταν πήγε στην αγορά. Ολόκληρη η αγορά ήταν άδεια, οι πωλητές είχαν πακετάρει τους πάγκους τους εκτός από ένα μόνο περίπτερο που ήταν ακόμα ανοιχτό. Ένα μικρό κορίτσι ήταν εκεί φωνάζοντας, "τομάτες, λάχανα, τώρα σε έκπτωση!"
Ο άνθρωπος σοκαρίστηκε, ένιωσε λύπη για το παιδί και έδωσε 10 γιουάν για να πάρει ένα λάχανο. Το κορίτσι ήθελε να του δώσει τα ρέστα, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Όταν έφευγε από το πάγκο, άκουσε «Σε ευχαριστώ θείε μου.
Πολλοί χρήστες δήλωσαν ότι ήταν πολύ συγκινημένοι από την ιστορία. Ορισμένοι έλεγαν οτι πρόκειται για ένα σύγχρονο «κοριτσάκι με τα σπίρτα." Κάποιοι πίστευαν ότι είναι ένα άθλιο παιδί. Κάποιοι είπαν ότι είναι λογικό. Μερικοί ήταν κατάπληκτοι με τη δύναμη και την αισιοδοξία της.


by Honor C. Appleton

 
Όταν δημοσιογράφοι πήγαν εκείνο το βράδυ στη Nanjing, την εντοπίσαν στην αγορά να φυλάει ακόμα το πάγκο. Μικρότερη από 1 μέτρο έπρεπε να σταθεί σε ένα ξύλινο σκαμνί για να βλέπει. Έκανε τόσο κρύο που φορούσε την κουκούλα της.
Μπροστά της ήταν αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων ένα κινέζικο βιβλίο της Λογοτεχνίας που ήταν σκύλοφαγωμένο από την πάρα πολλή ανάγνωση μιάς και που είχε διαγώνισμα την επόμενη μέρα. Είχε βρει ευκαιρία να κάνει την επανάληψη της τώρα που δεν ήταν κανείς εκεί.
by Lucinda McQueen
  
  
Το μικρό Αστέρι μεγάλωσε και έφτασε στην Ελλάδα του 2011. Το μικρό Αστέρι τώρα εκπροσωπεί ένα ολόκληρο έθνος, αφού την διακρίνουμε στα μάτια όλων μας: στο σκυθρωπό βλέμμα της ηλικιωμένης κυρίας που περπατά δίπλα μας σκύβοντας καρτερικά το κεφάλι, στο δύσθυμο παιδικό  βλέμμα που μόλις του μειώσαμε το χαρτζιλίκι, στη  ματιά του γείτονα που παλεύει με τα χρέη σιωπηλά.

Ας μην αφήσουμε αυτές τις γιορτές οι βέβηλοι να μας αρπάξουν την αστερόσκονη απο τις ψυχές μας. Γιατί ναι, ο Έλληνας έχει ψυχή, αξιοπρέπεια και ανάστημα σε ότι κι αν του συμβεί. Γιατί μπορεί ακόμα και στις δυσκολίες, ακόμα κι αν πολλές φορές δεν ζητά βοήθεια από τους γύρω του να αντλεί δυνάμεις από τον πυρήνα της ύπαρξης του: την οικογένεια.

Καλές γιορτές έυχομαι σε όλους!
 
Για να δείτε το κινέζικο άρθρο στα αγγλικά πατήστε εδώ

Για περισσότερα κείμενα έμπνευσης δείτε εδώ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It